GTranslate

daenfifrdeitnoptessv

Login Form

 

Man kan dog hurtigt lærer sig nogle gennerelle råd, som burde gøre den enkelte istand til at passe rimeligt på sig selv.

1. Kend dit personlige udstyr, dvs. dragtens evne til at holde dig varm, og din egen udholdenhed i vandet. Kender du disse 2 faktorer, vil du være istand til at vide hvor langt ud du kan sejle, på hvor dybt vand du kan sejle, uden at bringe dig selv i fare.

2. Lokaliser dit spot, udfra vindretningen, og få et overblik over hvor langt ud du kan sejle, udfra vindretningen. Man kitesurfer ALDRIG i fralandsvind! Husk når du er på vandet, altid at kigge downvind fra hvor end du er på vandet. Det er altid denvej du vil drive/svømme i de timer det nu tager inden du rammer land.

3. Glem ikke de første par år, før du kan læse vejret løbende, at tjekke hele dagens vejrudsigt, så du ihvertfald ved hvad som kan ske i løbet af den tid du er på vandet. Og snak altid med andre på stranden om hvordan du "læser" dagens vejr, på denne måde sikre du at dine observationer hele tiden bliver bekræftet, eller afkræftet.

Foto: Ulrik Stampe Bank Her kan alle kitesurfere få klar besked om hvad man ikke skal gøre når himlen ser sådan ud. Her får i et lille hjemmebikset huskesætning i bedste stil.

HVIS HIMLEN ER GANSKE MØRK OG SORT,

SÅ BLIVER KITESURFINGEN GARANTERET NOGET LORT.

Så bliv hellere på land når himlen ser sådan ud, Dennis

  

Den kraftige sorte sky, vil helt sikkert give meget vind. Hvis du ser den, søg mod land og få kiten ned, indtil du har overblik over hvad der sker.

Her er endnu en gammel artikel omkring samme emne:

Nedenstående artikel vil beskrive nogle af de forskellige vejrlig, der optræder når vi gerne vil kitesurfe. Artiklen er ment som et supplement, når man skal vurdere om det er forsvarligt at sætte linerne til kiten. Artiklen vil beskrive nogle af de faresignaler, som viser sig i form af ændrede skyformationer eller torden.

Vinden Man må under ingen omstændigheder gå ud, hvis man er i tvivl om, at man kan styre kiten!!!! – Dette er den vigtigste regel som hele tiden skal efterleves. Det betyder, at man, speciel som begynder, skal gå ud i så lidt vind som muligt, for på den måde, at få en fornemmelse af, hvilke kræfter det er, man har med at gøre. Hvor meget vind man kan kontrollere kiten i er en meget personlig sag. Det betyder også, at man som hovedregel spørger lidt rundt om, hvilke kitestørrelser de øvrige kitsurfere bruger. Hvis man er den første der kommer til vandet, kan det være en fordel at købe en vindmåler, for at afgøre vindstyrken. At afgøre vindstyrken er nemlig noget som kræver stort lokalkendskab, samt masser af erfaring på vandet, hvorimod en vindmåler rimeligt kan afgøre vindstyrken. Men selvom vinden ved jordoverfladen er en styrke, kan denne styrke meget vel være meget anderledes i 30 meters højde – dette kan variere meget fra kitedag til kitedag. Variationen kan betyde, at den ene dag godt kan kitesurfe, når vindmåleren viser 9 m/s mens det ikke kan lade sig gøre den næste dag.

Skyer og vinden Vinden vil normalt ændre sig når der kommer en sky ind over. Vinden ændrer sig fordi skyen repræsenterer et lille lavtryk, med vinde der blæser rundt i urets retning. Jo større forskel der er mellem skyens vindretning og den vindretning som er normalt, jo større vil man kunne mærke ændringen i kiten. Ænrdingen optræder dels som en ændring i retning, dels som en ændring i vindens styrke. I praksis betyder det, at man skal kigge op og ud imod vindretningen, mens man sejler og i særdeleshed når man launcher kiten. Rådene er derfor, at hvis der dukker en kraftig sort sky op, vil det som regel begynde at blæse kraftigt på forsiden af bygen. Derfor kan det bedst betale sig at søge mod land og få lagt kiten ned, hvis der dukke en stor sort sky op – når kiten er lagt ned, kan man så i sikkerhed tage bestik af situationen.

Torden 1700 tallets videnskabsfolk kæmpede mod en meget stærk religion. Man kan sige at kampen kostede mange menneskelig, når de dristige videnskabsfolk kastede sig ud i vilde forsøg. For at afmystificere lyn og torden satte Benjamin Franklin en drage op, med et lille metalsøm, der rigtig kunne lede. Strømmen kom og så var den klaret – lyn er en temmelig kraftig strømudladning. Dette har videnskaben forklaret os, så kitesurfere behøver ikke at teste denne tese i det uendelige. Derfor lyder rådet, at man søger mod land, så snart man hører den første buldren, eller skimter de første lysglimt – og kiten skal selvfølgelig ned på jorden. Det er vigtigt at komme på land hurtigt, da luften, under tordenvejr, er kraftigt ladet. Derfor vil man faktisk kunne få stød, selvom det ikke lyner.

Sikkerhedsråd hvis man bliver ”fanget” Befinder du dig på vandet, og en kraftig vindbyge dukker op, skal du søge land. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er der kun en ting at gøre – ligge sig ned i vandet, og gøre alt hvad man kan for at holde kiten stille over hovedet indtil vindstødet er ovre. Det kan IKKE betale sig at forsøge at komme i land, da tingene først går rigtigt galt hvis du bliver slæbt afsted over land. Hvis man vurderer, at det ikke nøjes med at forblive et kraftigt pust, kan man forsøge at sigte mod land. Ca. 50 meter fra kysten, sænker man kiten i vandet, og udløser kiten.

Kitesurfing Generelt er sikkerheden, kitesurfingens største problem. Ved at følge nogle af disse råd, kan det blive endnu mere sikker. Det er vigtigt hele tiden af holde sig for øje, at kiten trækker kraftigere på land, da man ikke glider efter den på samme måde. Derfor skal man være ekstra forsigtig, når kiten skal launches og landes igen. God efterårs vind

 

Vi har klippet følgende fra forum:

Hej.

Vi havde også et ubehageligt uheld i Horsens fjord fredag den 15. ca. kl 16.00. hvor det vist kun var held, at de kom fra det med førlighed og livet i behold! Min bror og en kammerat stod i ellers stille vejr og forsøgte at holde gang i hver deres 16 m2.

Vejrudsigten sagde 5-8 aftagende. De hørte lidt torden i det fjerne, men tænkte åbentbart ikke yderligere over det, da vi tit har vindsurfet (og vist også kitet...?) med lidt lyn i luften ....... Så skete det: Min bror beskriver, at han netop havde fået lidt vind i kiten, da han blev løftet ca. 10 m og sævede vandret, han forsøgte at styre, mens han så at makkeren blev løftet yderligere op!! Han husker ikke mere end at han stod på land igen og kunne ikke huske hvordan han kom ind.

Hans støvler, trapetz og bom er væk, dragen er fundet med alle liner revet over! Han har fået en mega hjernerystelse og desværrre et lille brud på en nakkevirvel, men "slipper" med en fast krave om halsen i 3 måneder. Det var cirka hans tiende (og sidste) kite tur. Han stod med både impactvest og hjelm, hvilket måske har reddet ham...

Kammeraten der er mere erfaren, vi har sejlet sammen i 3-4 år, var ved bevidsthed på hele "turen". Han beskriver det således: Der er nærmest ingen vind, 16eren kan kun lige holde sig flyvende, så bliver han pludseligt meget over powered og kort efter løftet til 10 m, her tænker han kun på at styre og ikke udløse, han løftes derefter til ca 50m !! (bekræftet fra land) styrer videre og ender med et crash i vandet. Her fra løftes han igen til 10-15 m og sendes mere vandret i vandet med endnu mere fart (gætter på 100 km/t, da han har sejlet en del barfods efter speed båd, men aldrig ramt vandet så hurtigt....) en del af hans liner springer og han udløser i vandet og kommer væk fra dragen. Han er OK, men totalt mørbanket! - hans støvler er iøvrigt også væk........

Fra land blev observeret en meget mørk sky, derefter en lille sky pumpe (vand der rejste sig fra havet i en søjle) skypumpen delte sig i to inden de to kitere og derefter gik det som beskrevet. Det to havde helt sikkert ikke overlevet, hvis det var sket på land eller i lavt vand, de var heldigvis langt ude 2-3 m vanddybde. Men omvendt havde skypumpen måske heller ikke ramt dem tættere på land......

Nå moralen må være: BLIV INDE I TORDENVEJR!!!!!! man ved aldrig hvad der sker..... Og så måske min kæphæst omkring impactvest og hjelm Håber dette kan give folk den fornødne respekt for sporten, da vi jo stadig tit ser kitere, der efter min mening står alt for tæt på land, i for lavt vand, med for stor drage, tæt på både osv. Og jeg var ikke bedre selv da jeg startede .........

mvh Nick