GTranslate

daenfifrdeitnoptessv

Login Form

Kitesurferens Blog - Riders2Riders

Her kan du læse Nyheder fra KBDK-Kitetour-Nonprofit arrangementer, samt poste dine egne blog indlæg. Der stilles krav om at indholdet er egenproduceret og der er minimum et tilhørende blog billede og 200 tegn. Forhandlerprofiler kan ikke benytte "Rider2Riders"

Hakuna matata Zanzibar


Foto: Bjarne Gramstrup, Hans Hurvig, Magnus Olsen, Karina Ahlman Øhlenschlæger og undertegnede


Tænkte jeg ville bidrage til Kitesurferens nye, glimrende rejsekort og komme med en lidt forsinket rejseblog fra Zanzibar.

Lige før nytår i 2015 rejste vi en flok venner mod varmere kyster i det afrikanske. På nettet lokkede Zanzibar med billeder af brede hvide strande, palmer, og hvad der lignede rigtig varmt vand.

Vi havde booket fly via Qatar Air, der tilbød at transportere al slags sportsudstyr, så længe den indcheckede bagage holdt sig under 30kg. Bortset fra at én af vores rejsende blev efterladt ved gaten, fordi der var problemer med billetten købt over Flybillet.dk, skal der kun lyde positive ord om Qatars fly og service herfra. Super fin service hele vejen + gratis overnatning i Qatar på hjemturen, da mellemlandingen var på mere end otte timer.


Magnus og undertegnede på startbanen i Dar Es Salaam


Vi fløj med mellemlanding i Dar Es Salaam, men kan anbefale at tage et direkte fly til Zanzibar. Dars lufthavn er typisk afrikansk, og byen åbner sig ikke rigtigt for turister, som kun er der kortvarigt. Måske et bekendtskab værd, hvis der var ordentlig tid til det. Men som mellemlanding er det mest bare en stressfaktor med pågående taxachauffører og let kaos omkring videre transport.

Fra Zanzibar luthavn til vores destination, Paje på østkysten af øen, kunne man slappe af times tid i taxaen og kigge på omgivelserne som gled forbi udenfor vinduerne.


Stoked fyre på vej til øen


Touchdown Paje!


Når man først bumper ad de hullede veje ned til hotellerne langs stranden i Paje, gribes man hurtigt af stemningen. Som de lokale konstant gentager til turisterne, "hakuna matata, pole pole og mambo poa!" Frit oversat "tag det roligt, rolig rolig nu og hva så – cool!" Og ved turistområderne der strækker sig langs næsten samtlige Zanzibars kyststrækninger, bliver mantraet eftertrykkeligt efterlevet.

Tempoet i Paje er typisk Afrika. Forventer du skarp service og kort ventetid på maden, er du kommet til det forkerte kontinent (hvis man lige ser bort fra steder som Cape Town). Alting tager tid, og det kræver gerne en god sludder, før man lukker en handel.


Typisk tempo på Zanzibar...


Selve byen Paje er groft sagt todelt. Langs stranden har guesthouses, hoteller, resorts og et enkelt hostel indtaget de prominente pladser. Her er folk enten turister eller arbejder med turister. Det gælder alt fra de ansatte på hotellerne, kite-instruktører og Masaierne, der vandrer stranden tynd i den brændende sol i håb om at sælge souvenirs til turisterne.

Afhængigt af tidevandet kommer fiskerne også ind og leverer frisk fisk eller (gennemtævet) blæksprutte til restauranterne og hotellerne, og kvinderne går ud og høster tang i "markerne" ud for kysten.

Den anden del af Paje ligger et par rækker huse fra stranden. Her lever de lokale deres liv, som man ellers ikke ser som turist, medmindre du vælger at gå en tur derop. Og kontrasten er skærende. Zanzibar er som mange steder i Afrika meget opsplittet mellem dem der har penge, og dem som ikke har særlig meget af noget som helst.


En af de lokale unge chiller med lidt freestyle på cykel


Breezy vind, choppy surf eller rene swells


Når det kommer til kitesurf, kan det diskuteres hvor godt Zanzibar egentlig er. Vi mødtes med vennerne Thorkild og Jacob et par dage før nytår. De havde haft tre uger med omkring 3-5m/s. Heldigvis kom der lidt mere tryk på, da vi landede, og der kunne surfes i 6-8m/s i nogle dage, hvorefter vinden døde lidt igen de næste mange dage.

Stranden ved Paje er østvendt, og der kommer en konstant nord-nordøstlig vind ind hele dagen (i vores vinterperiode). Da vi var der i januar var den noget sløv, og mange dage kunne den lånte 14m Park ikke hive mine 90kg tilbage til udgangspunktet på stranden. Hen imod aften bliver vinden lidt kraftigere og skifter til en mere ren østlig retning, som er direkte onshore – næsten.


Selv med store drager blev man ikke rykket fuldstændig omkuld


Tidevandet på Zanzibar er crazy. Der er 3½m forskel på ebbe og flod, og meget af dagen kan man sidde og kigge på en fuldstændig drænet kystlinje. Vil man ud her, skal man gå de 500-700m ud til man når vandet, der ikke er mere end knædybt de fleste steder. 

Det giver et interessant spændingsmoment, når der samtidig er strøet søpindsvin med løs hånd over meget af havbunden. Længere ude på revet ligger de med omtrendt 30-50cm mellemrum og udgør et tæppe af potentiel smerte – skulle man lige sætte foden ned et øjeblik.


Når tidevandet trækker ud, går kvinderne ud og høster tang fra tangfarmene, der dukker frem fra vandet. I overgangen gælder det om at have øjnene med sig.


Det skiftende tidevand har også stor betydning for vandet, når det så er der. Når vandet kommer ind, og alle de hungrende hopper på boardet, er det som Sydvestpynten eller Skæring på en rigtig choppet dag. Skal der poppes, bliver man lige nødt til at spænde hjelmen og koncentrere sig.

Til gengæld glatter overfladen lidt ud, når vandet er på vej ud igen. Så det bedste surf til freeride/freestyle er lige før, der er for lidt vand til at surfe. Her gælder det så blot om at give agt for førnævnte søpindsvin og tangfarmernes små pæle i vandet.Faktisk er det nok ved bølgesurf, Zanzibar viser sig fra sin bedste side. Takket være en strøm der kommer omkring 30-50grader ind på revet 1 - 1½km fra kysten, ruller bølgerne lækkert ind. Det er ikke de største i verden, men kan være rigtig pæne, og samtidig er vandet klarest herude.

Først på dagen ligger de også rigtig godt for nordenvinden, mens det sidst på dagen bliver lidt tricky med onshore vind. Det gør det ikke lettere, at den svage vind kræver kites i størrelserne 10-14m.

Alt i alt er Zanzibar og Paje måske ikke verdens bedste surfspot. Men der ligger alligevel mange gode timer på kysten – især for dem som gider snitte bølger.


På twintip og på en sløv dag. Men pænt kommer bølgerne ind ude ved revetSka' det være hummer?


Trætte surfere skal spise – og det kan man relativt billigt og til tider ret godt på Zanzibar. Selve Paje byder på en række rimelig middelmådige spisesteder og et par enkelte deciderede dårlige. Som regel er det dog til at få en god fisk med nogle malay-ris. Og så er frisklavet juice også helt fantastisk på Zanzibar – især når man lige skal få øjne om morgenen.


Rigtig gode spisesteder er der også et par stykker af. Det mest bemærkelsesværdige er The Rock, der ligger godt 15km oppe ad kysten. Som navnet antyder ligger den på en klippe ud for kysten, og ved højvande bliver man sejlet derud. Efter et par drinks på terassen går man indenfor i den hyggelige restaurant, og her kan især The Rock Special anbefales – en omgang seafood, hvor vi to voksne mænd måtte efterlade en hel hummer på en tallerken til deling!

Ellers kan steder som Ocean Restaurant eller Upendo (ved The Rock) levere en lækker omgang føde, og i dagtimerne er der gode snacks at finde hos Mr. Kahawa i Paje – i øvrigt et kanon hæng-ud-sted lige ved kitestranden.

Fælles for alle stederne er, at de leverer en proper Piña Colada ;)


Lækre drinks kan man få over det hele - på alle tidspunkter af døgnet ;)Bungalow, dorm eller hotel


Der er masser af hoteller, guesthouses og resorts langs kysten i Paje. Selv startede vi ferien på det danskejede Savannah & Ocean. Vældig hyggeligt sted med fin service og generelt gode forhold på værelserne. Men da vi var der, gik der lidt danskerlejr i den. Til børnefamilier er det dog helt perfekt, og det er generelt meget trygt.

Senere flyttede vi ned ad kysten til New Teddy's Place, som er et af de eneste hostels i Paje. Gulvet på værelserne er sand, spisekortet er ikke så inspirerende, og der er ingen klimaanlæg. Men til gengæld er stemningen god, når folk hænger ud omkring baren, og man kan sagtens falde i snak med folk fra forskellige steder rundt om i verden.

Senere flyttede én af os på Paje by Night, hvor lækkerheden (og prisen) lige steg. Super fint chill-område ved baren og poolen.

Ligeledes var Kitete Beach Bungalows også en god oplevelse for dem af os, der boede der. Også med egen pool og lige ned til Mr. Kahawa og kitestranden.


Nice bungalows eller dorm på Teddy's


Det blæser ikke!


Mange dage blæste det simpelthen ikke nok til surf. Så må man lidt omkring. På vestsiden af øen ligger Stone-Town, som er hovedbyen på Zanzibar. Her er der masser af smalle gader og spændende markeder, hvor man kan finde alle de krydderier, øen er kendt for. Det kan anbefales at finde en guide til at vise rundt i byen – det tager ikke mere end nogle timer at traske hele den gamle bydel igennem og se det hele ovenfra fra nogle af tagrestauranterne.

På sydøen har de lokale opbygget en industri for at tage turister på delfintour. Mens solen stiger over horisonten sejler man ud tidligt om morgenen, og med snorkel og finner springer man i vandet mens dyrene svømmer forbi.

Første gang var vi lidt sent på den og kunne svømme med dem rimelig uforstyrret. Absolut fedt, omend lidt kortvarigt. Anden gang mindede det om en regulær jagt, hvor 17 motorbåde ræsede rundt for at kaste turister i vandet for næsen af en flok på 4-5 delfiner. Skal man det her, kan det betale sig at finde en privat måde at gøre det på.


På en god dag, kan det være rigtig fedt at dykke med delfinerne


Ellers er det let at leje biler på øen. Har du ikke internationalt kørekort, skal du købe en tilladelse til 20$, som gælder nogle måneder. Det er en meget fed måde at se øen på. Bare husk du kører i den forkerte side, du skal blinke ind til siden, når politiet stopper dig og du må ikke tage billeder af aberne uden tilladelse ved Jozani-skoven(!)

De to sidstnævnte udløser alvorlige miner fra det gennemkorrupte politi, der skal have bestikkelse for at lade én køre. Her kan dog godt forhandles om prisen.


For 35-45$ kan du leje en firhjulstrækker for en dag. Bremser, gearkasse, osv. er dog ikke altid på toppen


Derudover er der en del andre ting at lave på Zanzibar. Især snorkelling er værd at anbefale, og dykningen er rigtig fin ude ved revene. Nordpå ved øen Mnemba kan man på de rigtige tider af året kan se hvalhajernes migration. Men derudover siger rygterne, at spice tours og Jozani-skoven med colobusaber og SUP-mangroveture skulle være ret fede oplevelser.


Og så er der selvfølgelig fest hver eneste aften i Paje. Festen går på rotation mellem syv forskellige barer i og omkring byen, og der er som regel fin gas på! Især ved Jambo Brothers lidt oppe ad stranden og Red Monkey sydpå i Jambiana (lokal jam-musik). Det kan også være en god idé at tage på de lidt mere lokale steder når der er fest, som ligger lidt væk fra turistmekkaet på stranden.


Masser at se under vandet. Her en sjælden dykker...


Tips & tricks


Der er masser af kiteskoler i Paje, men skal du afsted som begynder, kan det måske betale sig at kigge på et kursus hjemmefra. Mange af skolerne tager ud på dage, hvor vinden ikke kan holde kiten i luften, eller hvor de bliver nødt til at stå ude ved tæppet af søpindsvin, fordi vandet har trukket sig langt ud. Desuden snakkede jeg med begyndere, der først blev undervist i ting såsom at udløse sig fra kiten på tredje og fjerdedagen. T.i.A som man siger ;)

Vil du tage undervisning på øen, virker Kite Centre Zanzibar umiddelbart som dem der har mest check på det hele.

HUSK pumpen!! Det er altid til at låne en pumpe, men det er ikke til at købe én – nogen steder! Samtlige butikker holder deres grej tæt til livet, og også smådele til bar, boards og kite er svære at få fat på dernede. Du kan godt få repareret kiten eller lappet en ding i boardet, men det er smart nok at have lidt ekstra med dernede til hurtige fix.

Undgå de ***** søpindsvin. De stikker helt vildt, og der kan gå ordentlig betændelse i fødderne. Tænk fremmedlegemer i fødderne + varmt vejr og vand som kurbad til bakterier. Forsigtighed kommer man længst med, men nogle bruger små surfsko med lidt tyk sål. De forhindrer det dog ikke fuldstændig.


Passer man ikke på søpindsvin, bliver dette hurtigt en almindelig eftermiddagsaktivitet på Zanzibar. Piggene er sindssygt svære at få ud igen


Fra Dar Es Salaam kan man tage færge eller fly til Zanzibar. Færgen er lidt billigere, men skulle efter sigende være ret kaotisk. Vi tog fly, som kostede mellem 70 og 96$ inklusiv alt grejet. Det kunne sikkert være forhandlet lavere.

Man behøver ikke at gå og være bekymret for at blive overfaldet på Zanzibar. I forhold til mange andre steder på kontinentet er der ret fredeligt på øen. De lokale rådede dog til, at man ikke gik alene hjem fra strandfesterne. Går man i byen på det det lokale disko Vuvuzela, er masseslagsmål og omgang med smadrede flasker også en realitet fra tid til anden.

Og så er der selvfølgelig solen omkring ækvator. Blegfede danskere bliver solskoldet på ingen tid, når den står højest. Selv på skyede dage trækker strålerne den røde farve frem i huden. I det lokale supermarked sælger de noget skrammel-solcreme. Men hos Kite Centre Zanzibar kan der købes Island Tribe solcreme, der ikke løber og blokerer virkelig godt. Dog er det rimelig dyrt, men jeg har aldrig prøvet bedre.

Husk også solbriller med UV-beskyttelse. Selv har jeg nu konstant blodskudte øjne, da den skarpe sol har givet mig permanente øjenskader.


Når man alligevel ikke gider hjem Anbefaling?


Når alt er sagt, er Zanzibar en lækker ø og feriere på. Børnefamilier vil befinde sig godt her (ifølge flere af dem), der er kæmpe strand og masser af plads til at surfe – selvom der også er mange surfere. Er du stresset i hverdagen, kommer du til det perfekte sted at geare ned.


Leder du efter et sted med absolut perfekte surf-forhold eller mulighed for at udfordre dig selv med mere action-prægede aktiviteter, skal du måske lede andetsteds.
Til sidst lidt snaps fra turen, der ikke lige nåede med ovenfor.

Mambo poa! ;)

Score for destination

    • Ja

Placering (Kort)

Paje, Tanzania
Kitesurferen v. 5.0
2016 Taaroa foil

Kommentarer

 
TOM SIX on Fredag, 1. April 2016 01:35

Super lækker rejseblog - virkelig dejlig læsestof her natten mellem torsdag og fredag - terning kast 6 herfra :)
Tom

Super lækker rejseblog - virkelig dejlig læsestof her natten mellem torsdag og fredag - terning kast 6 herfra :) Tom